top of page

Сиртуинова диета

​Сиртуиновата диета е основана на прием на храни, богати на модулатори на сиртуини. Най-добре проучените модулатори на сиртуини (SIRT) са полифенолите.

Те се разделят на:

 • Флаваноиди

  • Антоцианини

  • Флаваноли

  • Флавоноли

  • Флавони

 • Фенолни киселини

 • Стилбени

Средиземноморска диета и полифеноли - PREDIMED

През 2013 г. бяха публикувани резултатите от едно от най-престижните изследвания свързани с диетично хранене – проучването PREDIMED. Целта на това изследване бе да се проследи ефекта на Средиземноморската диета върху здравето на 7447 човека. Резултатите показват, че този тип диета, обогатена със зехтин и ядки, намалява с 30% риска от сърдечно-съдови заболявания. При по-задълбочен анализ се установява, че приемът на калории е бил нормален без значима промяна в съотношението на мазнини, протеини и въглехидрати. 

Певицата Адел и сиртуиновата диета

След публикуваната от  Aidan Goggins и Glen Matten книга за Сиртуиновата диета, много от специалистите по диететика и хранене, започват да прилагат принципа и. Например консулнантите на певицата Адел по хранене са изготвили специфичен режим, обогатен с храни, съдържащи сиртуини и режим на физическа активност, която контролира нивото на сиртуини в клетките. В резултат Адел ослабва с около 20 кг....... 

Средиземноморска диета и полифеноли

При проучване за съдържанието на биологично активни вещества в храната, се оказва, че повечето участници в изследването са консумирали храни, богати на полифеноли. Не всички полифеноли имат един и същ биологичен ефект. Данните от Университета в Харвард показват, че съдържанието на полифенолите стилбени и лигнани е причина за намалена смърност при доброволците на PREDIMED режим, за разлика от тези, които са на рестриктивен режим с нискокалорична храна.  

Anchor 1

Галерия за храни, богати на сиртуинови модулатори - полифеноли

Автор на фотографиите: Александър Димитров

Anchor 2

Свързана информация

Image-empty-state.png

Интегриран имунометаболитен отговор

Механизъм за регулация на имунометаболизма

Image-empty-state.png

Системен имунометаболизъм

Системният метаболизъм координира метаболизма между клетките на имунната система, тъканите и органите при нормално физиологично състояние, инфекция и други заболявания.

Image-empty-state.png

Нутригенетика

Начин на хранене, с които можем да повлияем експресията на гени при здраве и болест.

Fresh Produce
Diet Salad
Sunny Side Up Toast
Healthy Food
Tomato Soup
Beef Steak
bottom of page